Acasa» Info» De ce aveti nevoie de Licenta?

DE CE AVETI NEVOIE DE LICENTA?

   Solicitarea de Licenta pentru utilizarea fonogramelor in scop lucrativ se face catre Uniunea Producatorilor de Fonograme din Romania (UPFR) si este o obligatie legala pe care o au utilizatorii de muzica in scop lucrativ.

   Totodata, pentru reproducerea muzicii in vederea realizarii de copii de lucru, Licenta de reproducere a muzicii este complementara si se solicita ulterior obtinerii celei de utilizare a muzicii in scop lucrativ.


   Legea nr.8/1996 cu modificarile si adaugirile ulterioare reglementeaza dreptul de autor si drepturile conexe ale autorilor, interpretilor si producatorilor de muzica in privinta utilizarii fonogramelor create si inregistrate. UPFR este organismul desemnat prin deciziile ORDA sa licentieze utilizarea muzicii si sa colecteze remuneratia cuvenita utilizarii acesteia, in numele colectiv al producatorilor de muzica.

   UPFR licentiaza doar prin ADJPR persoanele fizice care isi desfasoara activitatea pe teritoriul Romaniei si folosesc muzica in public. Licenta de utilizare a muzicii in scop lucrativ emisa de UPFR ofera DJ-lor dreptul de utilizare neexclusiva a muzicii pentru diferite tipuri de activitati. 


   Obtinerea licentei UPFR implica platirea unei remuneratii de catre utilizatori, la valorile stabilite prin metodologiile in vigoare.